Studii Clinice

Studiile clinice sunt studii de cercetare efectuate pe persoane voluntare, cu scopul de a răspunde unor  întrebări ştiinţifice specifice. Studiile clinice încearcă să răspundă la întrebări despre moduri de prevenire, diagnosticare şi dezvoltare a unor noi medicamente sau metode terapeutice. În acelaşi timp, aceste studii ajută deseori specialiştii să obţină informaţii preţioase despre mecanismele biologice ale bolii.

 

Studiile clinice sunt una din ultimele faze din procesul îndelungat de dezvoltare a medicamentelor, care începe în laborator, continuă cu testarea pre-clinică pe animale iar apoi, după ce medicamentul s-a dovedit a fi sigur şi eficient la animale, se trece la faza studiilor clinice.

 

Un pas esenţial în dezvoltarea de noi terapii, studiile clinice permit cercetătorilor să stabilească dozarea şi administrarea adecvată a unui nou medicament şi oferă un mijloc de a confirma eficacitatea unui medicament nou la om, identificând în acelaşi timp orice tip de reacţii adverse. Autorităţile din domeniul sănătăţii utilizează datele din studiile clinice pentru a căuta dovezi că noile terapii sunt cel puţin la fel de sigure şi de eficiente, sau mai sigure şi mai eficiente decât terapiile existente. Modul în care se desfăşoară studiile clinice este similar în toată lumea, fiind reglementat prin legi internaționale şi ghiduri.

 

Participarea la studii clinice oferă pacienţilor posibilitatea de a avea acces la medicamente noi, terapii inovatoare şi promiţătoare, înainte ca acestea să fie comercializate.

 

Deşi nu există nici o garanţie că participarea la un studiu clinic va avea un rezultat pozitiv sau că pacientul va primi noua terapie care este testată în studiul clinic, pacienţii care participă, joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea tratamentului pentru viitorii pacienţi.

 

Pentru ca studiile clinice să se desfăşoare cu succes, este nevoie de dedicaţia şi angajamentul medicilor, personalului de cercetare și a pacienţilor. De aceea este important să înţelegem procesul studiilor clinice, beneficiile şi riscurile legate de participarea la aceste studii, precum şi resursele prin care pacienţii sau medicii pot localiza studiile clinice la care doresc să ia parte ca voluntari.