Klinikai vizsgálatok

A klinikai vizsgálatok olyan kutatások, melyeket önkéntesek végeznek, annak érdekében, hogy valamilyen tudományos feltevésre, kérdésre választ találjanak. A klinikai vizsgálatok során a kutatók arra törekednek, hogy új megelőzési, diagnosztikai és terápiás módszereket, illetve új gyógyszereket vizsgáljanak. Ugyanakkor, ezek a vizsgálatok gyakran nyújtanak értékes információkat a betegségek biológiai mechanizmusáról is.

 

A klinikai vizsgálat a gyógyszerfejlesztés hosszú folyamatának utolsó fázisa. A gyógyszerfejlesztés egy laboratóriumban kezdődik, melyet preklinikai állatvizsgálatok követnek. Végül, miután a kutatók megbizonyosodtak, hogy a gyógyszer hatékony és biztonságos állatokon, áttérnek a klinikai vizsgálatokra.

 

A klinikai vizsgálat fontos lépés új kezelések kidolgozására, mivel lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megállapítsák egy új gyógyszer megfelelő dózisát és alkalmazási módját, hogy bebizonyítsák a hatékonyságot emberben, és ezzel egy időben azonosítsák a lehetséges mellékhatásokat. Az egészségügyi hatóságok a klinikai vizsgálatok során nyert adatok alapján döntik el, hogy az új kezelés hatékonysága és biztonságossága legalább egyenértékű-e a már létező kezeléssel. A klinikai vizsgálatok lebonyolítása az egész világon hasonlóan történik, nemzetközi törvények és irányelvek előírásai szerint.

 

A klinikai vizsgálatokon való részvétel lehetővé teszi a betegeknek, hogy új gyógyszerekhez, ígéretes és innovatív kezelésekhez legyen hozzáférésük, mielőtt ezek a kereskedelemben elérhetőek lennének.

 

Bár nincs rá biztosíték, hogy egy klinikai vizsgálaton való részvételnek pozitív lesz az eredménye, vagy, hogy a beteg az új, vizsgált kezelésben fog részesülni, a résztvevő betegeknek fontos szerepük van a kezelés minőségének javításában a további betegeknél.

 

Ahhoz, hogy a klinikai vizsgálatok sikeresen zajlodjanak, szükség van az orvosok, személyzet és betegek odaadására. Ezért fontos megérteni a klinikai vizsgálatok menetét, ezek előnyeit és a részvétellel járó kockázatokat. Továbbá, fontos azon információ források ismerete is, amellyel orvosok, betegek találhatnak olyan klinikai vizsgálatokat, melyekben részt szeretnének venni önkéntesként.